Verslag Bijeenkomst Probus Santpoort d.d. 1 mei 2024

 

 

 

 

Afwezig met kennisgeving: Hans, Engelbert, Erik, Ruud, Loek, Ton en Fen

 

 

 

 

 

Agenda met Excursie informatie en Gideon’s lezing:

 

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab


Mededelingen
.

o Grote excursie naar Hoorn, Medemblik en Enkhuizen (woensdag 15 mei 2024) verheugt zich in deelname van 30 personen. Leuk!

Borrel wordt aangeboden door Wim (half jaar geleden jarig, maar toen te veel gegadigden voor de borrel). Felicitaties en dank van de aanwezigen.

Even als herinnering: Commissiesamenstelling 2024-2025 Nieuwe-leden-commissie: Gert, Henk, Ruud en Walter (als inkomend voorzitter) Kerstcommissie: René en Erik Excursiecommissie: Peter en Ton Bestuur: Steven, Wim en Walter Backbenchers: overige leden.

(ALV) Bijeenkomst Woensdag 18 september 2024 Afgesproken wordt dat alle leden een karakteristieke foto insturen over iets dat zij beleefd hebben tijdens de komende zomerperiode en daar drie minuten (met wekker!) iets over vertellen. Foto’s graag opsturen aan onze ICT-manager (Peter). In September wordt ook de bestuurswisseling gepland.

Presentatie Gideon Schrijver (zie de agenda bovenaan met daarin de lezing) over Kunst en Muziek.

Gideon heeft geconstateerd dat bij onze Club, zowel als voorheen bij zijn Rotaryclub, geen leden zijn met een professionele achtergrond in kunst en cultuur. Vandaar dit onderwerp voor zijn lezing. Hij legt de lat voor zichzelf hoog, door te beginnen met een overzichtelijk stukje muziektheorie, en iets over muziekgeschiedenis. Dit toegelicht met muziek uit de Gregoriaanse, Klassieke en meer moderne periode. Van A capella tot instrumentaal begeleide meerstemmige muziek. Toonladders, tempi, dynamiek tot aan de kwintencirkel komen langs. Dit alles was nodig om het verschil tussen tonale en atonale muziek te kunnen uitleggen.

Zo kwamen we terecht bij Arnold Schönberg, zijn joodse achtergrond, zijn zoeken in het leven en onrust. Schönberg was de grondlegger van de Tweede Weense School, en ook de leermeester van de later zeer bekende musici als Alban Berg en Anton Webern. Zijn muziek werd in eerste instantie niet gewaardeerd en nog steeds doet deze muziek veel concertbezoekers de wenkbrauwen optrekken. Voor de geoefende luisteraar is het uiteindelijk misschien wel interessanter dan traditionele (bijv. barok) muziek.

Het is muziek die je moet ervaren. Door bezoek van de kunstenaar Wassily Kandinsky aan een van de concerten van Schönberg leerde beiden elkaar kennen. Het experimentele in hun muziek en kunst was een overeenkomst. Ook heeft Schönberg veel schilderijen gemaakt, waarvan enkele doen denken aan bijv. de Schreeuw van Edvard Munch. Er waren contacten met kunstenaars uit het Bauhaus. In 1933 raakte hij als niet-ariër zijn baan in Berlijn kwijt en verhuisde hij naar de Verenigde Staten. In Buffalo kreeg hij geen erkenning, waarna hij verder reisde naar het meer progressieve Californië en een baan kreeg in Los Angeles.

Het was een zeer interessante lezing waar zelfs de meest ‘muzibete’ leden enthousiast over waren. Dank, een mooie afsluiting van een inspirerend clubjaar.

Tot ziens tijdens de tweewekelijkse koffiebijeenkomsten bij Boschbeek. Data als van onze reguliere bijeenkomsten, aanvang 5 juni 11:00. Fijne zomer gewenst!

Santpoort Zuid, 1-5-2024

 

 

 

 

 

 

Enable Javascript