Verslag Bijeenkomst Probus Santpoort d.d. 6 maart 2024

Afwezig met kennisgeving: Henk, Gert, Erik

 

 

 

 

 

 

 

 

Mededelingen.

o Bestuurssamenstelling 2024-2025:
Walter den Bieman heeft bewilligd om volgend jaar Inkomend Voorzitter te zijn. Zijn kandidatuur
wordt door de vergadering met applaus bekrachtigd.

o Grote excursie:
Hierover worden enkele vragen gesteld aan de aanwezigen; de opmerkingen/suggesties worden
door de commissie meegenomen in de afwegingen voor de mei-excursies. Voor de korte excursies
wordt nog gezegd dat deze niet de hele dag moeten duren. Ook een bedrijfsbezoek als optie werd
genoemd. Kosten en tijdsduur zijn zeker factoren die tellen. Het programma mag ook best iets
minder vol zijn.
Het voorstel voor de komende mei-excursie (Hoorn, Medemblik, Enkhuizen) werd met enthousiasme ontvangen.

 

Bijna alle aanwezigen zijn in staat en van plan mee te gaan.

Borrel wordt aangeboden door Ruud, om zijn 50-jarig huwelijk te vieren. Felicitaties en dank van de aanwezigen.

 

Column Fen Vrieze
Fen bespreekt enkele aspecten van klimaatverandering in relatie tot de aankoop van een huis. Hieronder valt onder meer risico op overstroming en aantasting fundering door hogere waterstand. Heeft het zin om nog een label (naast het energielabel) op een huis te plakken, dat dit aspect zichtbaar maakt voor een potentiële koper? Kijken kopers hier überhaupt naar als er zo’n druk op de woningmarkt bestaat?

 

Presentatie René Stommel

 

 

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

René vertelt hij min of meer toevallig bij een boekbespreking door Frits van Oosterom kwam en toen gegrepen werd door zijn interessante voordracht. Het betrof het boek dat hij bij zijn afscheid als universiteitshoogleraar in Utrecht heeft geschreven: De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk. Volgens de perspublicatie biedt het boek in zijn breedte en diepte een weergaloos panorama van literatuur, geschiedenis en wetenschap.

René vertelt over de geschiedenis van het verhaal over de vos Reynaert, dat al van voor de ontdekking van de boekdrukkunst dateert. Er bestaan diverse handschriften met de tekst en lang is gespeculeerd over vragen als hoeveel auteurs het hebben geschreven. In 1479 is in Nederland de eerste gedrukte versie verschenen. Het onderwerp bezorgde rijen hoogleraren en promovendi een interessante onderzoeksvraag gedurende vele decennia.

Het verhaal Van den vos Reynaerde is een ‘episch dierdicht dat geldt als een hoogtepunt in de Middelnederlandse literatuur’.

De inhoud van het verhaal is bekend:

In het bos houdt Koning Nobel een hofdag. Alle dieren komen daar naartoe, behalve één. Reynaert de vos komt niet. Alle dieren die wel zijn gekomen beklagen zich bij de koning over wat Reynaert hen allemaal heeft aangedaan. Met allerlei listen weet Reynaert zich hieruit te redden en uiteindelijk beter te worden van de situatie.

René vertelt nog enkele pikante details die we vroeger op school niet kregen onderwezen! Helaas was er te weinig tijd om overeenkomsten in de kwalijke karaktereigenschappen van de vos en enkele huidige politici te bespreken.

Gideon Schrijver vertelt in de Rondvraag over een bijeenkomst waar hij is geweest waar werd gesproken over de Duitse Alfred Wiener, die een van de eerste personen was die het existentiële gevaar van Hitler voor de joden voorzag: Wiener begon al in 1933 met een gedetailleerde inventarisatie van nazimisdaden. Het lijkt zeker ook een waarschuwing voor de huidige politieke situatie. Er is binnenkort een uitzending op de televisie over de Joodse Raad, waarbij de problematiek die Gideon heeft besproken, ook aan bod komt.

Wim Bloem

Santpoort Zuid, 6-3-2024

Enable Javascript