Verslag Bijeenkomst Probus Santpoort 3 april 2024

 

 

Afwezig met kennisgeving: Hans, Gideon

 

 

 

 

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab


Mededelingen
.

o Diverse interessante activiteiten worden nogmaals onder de aandacht gebracht:

– Expositie in museum Kennemerland over keramiek met onder meer een werkstuk van Hugo,

– Bob nodigt leden uit voor een dubbelconcert in de Naaldkerk Santpoort Noord (muziekvereniging Soli en koninklijk harmonieorkest uit Breda) op zaterdag 13 april,

– Anne-Johan maakt nog reclame voor een spectaculair schaatsevenement in Leeuwarden.

o Nogmaals herinnering grote excursie naar Hoorn, Medemblik en Enkhuizen (15 mei 2024),

o Er wordt ook naam genoemd van mogelijk nieuw lid, er wordt geen bezwaar geuit. (Naam niet in dit verslag vanwege privacy)

o Er wordt gemeld dat het oud-lid Wim van Hooff een boek heeft geschreven over het Huis te Zaanen in Haarlem/Schoten (voor nadere informatie zie tweede pagina onderaan dit verslag (bron: krant Jutter | Hofgeest)).

o Borrel wordt aangeboden door Piet. Felicitaties en dank van de aanwezigen.

Column Hans Aalders

Komt helaas te vervallen omdat Hans niet aanwezig kan zijn.

(ALV) Bijeenkomst September 2024

Voorgesteld wordt dat alle leden een karakteristieke foto insturen over iets dat zij beleefd hebben tijdens de komende zomerperiode en daar drie minuten iets over vetellen. Details volgen nog. Als men liever deze mogelijkheid voorbij laat gaan, is dat ook goed.

Presentatie Bob ten Cate over ‘Ooit een Buurman’

 

 

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

 

Naar aanleiding van het boek Nobel Streven van Frits van Oostrom, bespreekt Bob het leven van Jan van Brederode en diverse aspecten van het leven in de Middeleeuwen. Zoals de schrijver zelf zegt kunnen we veel leren over de complexiteit en de diepgang van het leven toen (zie trailer met tekst van van Oostrom ivm verkiezing van deze titel voor de geschiedenisprijs).
Het leven van Jan van Brederode kent vele ups en downs. Omdat zijn gebied een leen was van de Graaf van Holland moesten er veel (militaire) diensten worden verleend, met soms desastreuse afloop. Mede door de bruidsschat die hij verplicht was aan zijn schoonvader, moest hij steeds op zoek naar financiële middelen. Het huwelijk wordt zelfs ontbonden om aan deze verplichting te voldoen. In het klooster vertaalt hij (vrij) de Somme le Roi, wat een extra beeld geeft van zijn leven en capaciteiten. Na het overlijden van de schoonvader verlaat hij het klooster, gevolgd door allerlei juridische verwikkelingen. Uiteindelijk heeft hij geen optie over behalve huurling te worden in Franse dienst. Hij overlijdt tijdens de Slag bij Azincourt. Het slot Brederode wordt drie keer verwoest in de 14-15e eeuw en uiteindelijk niet weer opgebouwd. De van Brederodes wonen sindsdien in Vianen tot 1679 als de laatste Heer van Brederode kinderloos overlijdt.

Santpoort Zuid, 3-4-2024

 

Een nieuw boek over Het Huis te Zaanen

Regio- Wie in Haarlem (Noord) heeft niet van het Huis te Zaanen in het Zaanenpark gehoord? Onze (groot)ouders zijn daar vast op avontuur geweest om een appeltje te pikken in de tuinen van Bredius. Velen van ons zullen in het Zaanenbos hebben gespeeld of bij de bibliotheek boeken hebben geleend. Wat is er eigenlijk bekend over de historie van het huis, of was het nou eerder een kasteel?

 

Wim van Hooff, auteur van het boek, geeft antwoord op deze en vele andere vragen. In het boek neemt Wim de lezer mee naar het Schoten en Haarlem van vóór 1250, waar in de Zaanstreek onder de Heren van Zaenden de geschiedenis van ‘ons Huis te Zaanen’ is ontstaan. Het verhaal begint in de tijd dat de Graven van Holland hun machtspositie in Kennemerland met hulp van de plaatselijke edelen willen versterken. We komen bekende namen tegen als Van Teylingen, Van Brederode en Van Zaenden. Zij waren de bouwers van kastelen om de grafelijke macht te ondersteunen.

Familie

Familie is in de middeleeuwen een belangrijke factor: je schakelt je eigen zonen en dochters in bij het uitbreiden van de macht, hetzij door rechtstreekse benoemingen of door huwelijken, waardoor vanuit adellijke families, jongere takken ontstaan. Zonen ontginnen gronden in de regio, vestigen zich aldaar en vernoemen zich naar een plaats, streek of kasteel. Het verhaal gaat verder met de groeiende macht van Floris V en zijn leenmannen, welke laatsten door Floris V gunsten verkrijgen voor hun steun. Zo krijgt Willem van Zaenden de Ambachtsheerlijkheid Zaenden bij Schoten in leen, waar hij Willems Hofstede bouwt. In 1296 was Willem van Zaenden betrokken bij de moord op Floris V en raakte de familie Van Zaenden als straf alle Heerlijcke Rechten kwijt. In die context is wel duidelijk, dat het Huis te Zaenden in ieder geval vóór 1296 door Willem van Zaenden gebouwd moet zijn.

Het oude Schooten

Vanaf die tijd ontvouwt de geschiedenis van Te Zaanen zich naar het heden en komen we in Haarlem-Noord, het oude Schoten terecht. Natuurlijk komen daarbij ook de tijden van de familie Bredius en van de Stadsbibliotheek – en nog veel meer – aan de orde. Het rijk geïllustreerde boek biedt een verrassend verhaal, dat bijna acht eeuwen historie over de Ambacht- en Huis te Zaanen samenbrengt. Het boek verschijnt in  mei 2024 en is verkrijgbaar bij de regionale boekhandels in Haarlem, Santpoort-Noord en Heemstede. Het is ook online te bestellen bij de Stichting Historisch Schoten, historischschoten@gmail.com. Op diverse locaties in de regio zal Wim van Hooff vanaf 30 april 2024 lezingen over de geschiedenis van Het Huis te Zaanen geven.

Het Huis te Zaanen. Foto: aangeleverd

 

 

Enable Javascript