Verslag Bijeenkomst Probus Santpoort 20 maart 2024

 

 

 

Afwezig met kennisgeving: Erik, Gideon

 

 

 

 

 

Mededelingen.
o Diverse interessante activiteiten worden gemeld:

  • Hugo vertelt over expositie in museum Kennemerland te Beverwijk over keramiek met onder meer
    een werkstuk van hemzelf,
  • Bob nodigt leden uit voor een dubbelconcert in de Naaldkerk Santpoort Noord (muziekvereniging
    Soli en orkest uit Breda) op zaterdag 13 april,
  • Anne-Johan maakt nog reclame voor een spectaculair schaatsevenement in Leeuwarden.

o Herinnering grote excursie naar Hoorn, Medemblik en Enkhuizen (15 mei 2024),

o Presentatie jaarprogramma 2024-2025: aarzel niet te melden als datum niet schikt, of de klus te zwaar is! Column is geen korte lezing maar bijdrage van 5-7 minuten,

o Door Nieuweledencommissie wordt gemeld dat zij 3-4 mogelijke nieuwe leden op het oog hebben.

Borrel wordt aangeboden door Pieter, vanwege zijn verjaardag (‘over 9 jaar – 9 dagen hoop ik 100 te zijn!). Felicitaties en dank van de aanwezigen.

 

Column Pieter Duijvestijn

 

Pieter bespreekt op humoristische wijze het onderwerp ‘levensverwachting’, en meldt onder meer dat de oudste bewoner van Nederland in Wildhoef woont. Wonen wij in een ‘blue zone’? In Nederland wonen 2572 mensen van 100 jaar of ouder. Vergeleken met andere Europese landen zijn dat er relatief weinig. Verder is Zeeland, waar Pieter is geboren en opgegroeid, de provincie is met procentueel het hoogste aantal honderdjarigen. Pieter is nog steeds trots op zijn provincie, blijkt weer eens!

 

Presentatie Steven de Froe

 

Steven heeft gekozen voor de componist Franz Schubert (1797 – 1828) en dan specifiek over de “late Schubert”namelijk de periode nadat hij syfilis had opgelopen (in 1822). Hij vergelijkt de muziek van voor 1822 met de ‘zwaardere’ muziek die is gecomponeerd in de laatste 6 jaar van zijn leven. Schubert was eigenlijk zelfbewust, maar leed ook aan driftigheid, waarschijnlijk mede als gevolg van cyclothymie. Deze aandoening is vergelijkbaar met een lichte vorm van manisch depressiviteit. Zijn eerste muzikale scholing kreeg hij bij de Wiener Sängerknaben, en later van de bekende componist Antonio Salieri. Behalve als musicus scheef hij ook teksten die zeker literair genoemd kunnen worden. Hij had een enorme werklust en productiviteit.

In de 31 jaar van zijn leven heeft hij een record aantal liederen gecomponeerd, meestal met teksten van Wilhelm Müller maar ook van Johann Wolfgang von Goethe. Qua karakter, en lichamelijke gesteldheid, was Schubert vergelijkbaar met Vincent van Gogh. Steven laat diverse liederen horen met de bijbehorende tekst, oa. de schöne Mullerin, Wandrers nachtlied, de Winterreise en het beroemde Ave Maria. Door een voedselvergiftiging waardoor hij tyfus kreeg, overleed Schubert toch nog onverwacht, en natuurlijk veel te jong. ’Wat had deze topcomponist nog meer voor moois kunnen componeren als hij ouder geworden was, muziek bij alle Duitse liedteksten?’. Schubert kreeg al veel erkenning tijdens zijn leven maar overleed toch arm, ook omdat hij vaak aanbiedingen van banen afsloeg.

De leden waren enthousiast om op deze wijze meer over deze bekende componist te horen, en de spreker kreeg terecht veel complimenten.

Santpoort Zuid, 20-3-2024

Enable Javascript